Bouw

Stijlvol met stalen kozijnen

93. Stalen kozijnen buiten, Arjenne

Ben je aan nieuwe kozijnen toe? Of ga je eindelijk je eigen huis (laten) bouwen? Denk dan eens na over stalen kozijnen buiten. Misschien is dit iets wat niet zo snel in je opkomt of ben je niet eens bekend met het concept. Het is dan ook van in de jaren zestig geleden dat deze stijl van kozijnen erg geliefd was, omdat het veel langer mee ging dan hout en er nog geen aluminium of PVC-kozijnen bestonden. Met de opkomst van de aluminium en PVC-kozijnen werd het gebruik van stalen kozijnen buiten veel minder en is het ook wat uit het oog verdwenen.

Waarom voor stalen kozijnen kiezen?

Misschien uit het oog, maar blijkbaar niet uit het hart verdwenen, want de stalen kozijnen zijn sinds kort weer helemaal in trek. En dat is niet zo gek, want stalen kozijnen bieden toch wel enkele voordelen op materialen zoals hout, aluminium en PVC.

Sterk en duurzaam materiaal

Staal is namelijk een heel sterk materiaal en kan zelfs met het slanke profiel grote ramen dragen. Je komt het dan ook veel tegen bij bedrijfspanden. Daarnaast zijn ze brand- en inbraakbestendig en kunnen deze kozijnen zeker vijftig jaar lang meegaan. Het gaat dus om duurzaam en authentiek materiaal.

Isolerende eigenschappen

Hoewel isolatie vroeger juist altijd een probleem was bij stalen kozijnen, door de geleidende eigenschappen van staal, is dat vandaag de dag niet meer het geval. De kozijnen worden heel goed geïsoleerd door het aanbrengen van isolerend materiaal.

Mooi design met weinig onderhoud

Stalen kozijnen zijn vooral geliefd omwille van hun mooie, strakke design. Doordat er maar weinig materiaal nodig is om het glas te dragen, komt er meer lichtval binnen in je woning. Bovendien is het onderhoud van stalen kozijnen zeer eenvoudig en heb je er bijna geen omkijken naar. Dit komt, omdat ze voorzien zijn van een coating van zink die het water tegenhoudt en zodoende roest voorkomt. Gewoon een keer per jaar met een sopje afnemen.

Hebben stalen kozijnen nadelen?

Alles heeft zijn voor- en nadelen. Natuurlijk zijn er nadelen verbonden aan stalen kozijnen. Een nadeel is het prijskaartje dat eraan hangt, waardoor het niet voor iedereen betaalbaar is. Die kostprijs wordt dan nog eens verhoogd doordat het staal op zichzelf niet isolerend is en er voldoende isolatiemateriaal gebruikt moet worden om het isolerende effect te verkrijgen. Bekijk je het op lange termijn dan is het wellicht de moeite waard om iets meer te investeren in deze toch wel duurzame optie. Daar waar de één houdt van het strakke, stoere design van stalen kozijnen vindt de ander dat ze juist een koude uitstraling hebben. Smaken verschillen.

Hou je wel van de authenticiteit en het mooie design dan wegen de nadelen misschien toch niet op tegen de bovengenoemde voordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *