Informatie

Brandvertragende stoffen

Brandvertragende stoffen

Je beseft het niet elke dag, maar het is er voor je het weet: brand. Bij het ontstaan van brand zijn drie elementen essentieel: hitte, zuurstof en brandstof. Deze elementen worden gecombineerd ook wel de branddriehoek genoemd. En die heb je sneller bij elkaar dan je denkt! In een ruimte staan vaak best veel apparaten en objecten die heel brandbaar zijn. Zodra daar brandstof bij komt, een vonk of een kaars bijvoorbeeld, is er al gauw sprake van een klein brandje. Gelukkig kun je je hier tegen beschermen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door brandmelders op te hangen. Maar ook kun je zorgen voor brandvertragende stoffen in je huis.

Brandveilig feestje geven?

Stel, je wilt een feestje geven voor een heleboel mensen en daarvoor een mooie locatie inrichten. Dan is het zeer belangrijk dat je een brandveilige omgeving creëert. Niemand zit natuurlijk te wachten op een plotselinge brand die voor een onveilige situatie voor de gasten zorgt. Op de website van de brandweer kun je lezen welke maatregelen je kunt nemen om te zorgen dat er geen brand ontstaat. Hiervoor kun je onder andere gebruik maken van geïmpregneerde stoffen, ook wel brandvertragende stoffen.

Wat zijn brandvertragende stoffen?

Brandvertragende stoffen zijn stoffen die op natuurlijke wijze of middels chemische bewerking voorkomen dat er vuur ontstaat, of het ontstane vuur vertraagt. De bekendste natuurlijke brandvertrager is asbest. Het bestaat uit gesteente met daarin mineralen die bestaan uit niet-brandbare vezels. Het werd daarom in het verleden veelvuldig gebruikt bij het bouwen van woningen en grote gebouwen. Tegenwoordig wordt er echter zorgvuldiger met deze stof omgegaan, sinds is aangetoond dat de stof negatieve effecten op de gezondheid heeft. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven beschikbaar voor brandwerende stoffen.

Chemisch bewerkte stoffen

Om te beginnen kun je al veel zelf doen, door decoratiemateriaal te impregneren. Dat betekent dat je de spullen behandelt met een middel dat door zijn chemische samenstelling de brand kan vertragen. Impregneermiddel kun je in spuitbussen in de meeste doe-het-zelfzaken kopen. Deze middelen zijn handig voor zaken als slingers, kerstbomen en lichtsnoeren. Voor grote lappen stof zoals gordijnen of bekleding is het iets minder geschikt omdat het veel tijd kost. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook kant-en-klaarstoffen te koop die behandeld zijn met brandwerende middelen. Deze stoffen kun je kopen bij textielwinkels waar ze op maat voor je kunnen worden gemaakt. Zo zorg je voor een veilige inrichting van je omgeving en kun je altijd onbezorgd genieten van het moment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *