Eten

Oliebollen kopen

171. Oliebollen kopen, Arjenne s

Het is een jaarlijkse traditie in Nederland, op oudejaarsavond om middernacht wordt er vuurwerk afgestoken. Daarnaast is ook oliebollen kopen een must-do en een niet weg te denken gewoonte bij de overgang van oud naar nieuw. Gezellig op oudejaarsdag naar de oliebollenwagen op de markt, pure nostalgie. Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag gaan met oliebollenbeslag dat je zelf hebt gemaakt of gekocht aan de kraam. Het is zelfs mogelijk om een oliebak of een gasfles te huren als dat nodig moest zijn. Lekker makkelijk toch?

Waar komt de oliebol vandaan?

Als je op zoek gaat naar de herkomst van de oliebol dan moet je heel wat jaren terug in de tijd. Er wordt vermoed dat de oliebol al in de Middeleeuwen bestond. Tussen 11 november (Sint Maarten) en Kerst werd er in die tijd gevast. Als deze periode van vasten was afgelopen, werd er om dat te vieren goed gegeten en gedronken. En oliebollen hoorden daarbij. De naam van dit deegrecept was in die tijd de oliekoek, omdat ze plat waren. Het was toen altijd erg koud en donker in winterperiodes, een periode waarin mensen elkaar vaak opzochten en voor elkaar zorgden. De oliekoeken werden gebakken om aan elkaar uit te delen. De ingrediënten die gebruikt werden, waren gewoon producten die beschikbaar waren in de winter. Denk hierbij aan gist, meel en gedroogd fruit. Vanaf de 19e eeuw zijn we in Nederland de oliebol beginnen te eten met Oud en Nieuw, bedekt met een laagje poedersuiker voor de liefhebber.

Van oliekoek naar oliebol

Sinds 1868 staat het woord oliebol officieel in het woordenboek. Dat de platte oliekoek een ronde oliebol werd, heeft vooral te maken met de gebruikte hoeveelheid olie. Doordat er in de 18e eeuw twee keer zoveel olie werd gebruikt voor het bakken van de lekkernij, werden de koeken ineens veel boller. Doordat ook de ingrediënten werden aangepast werd het een ronde, luchtigere bol. De oliebol werd geboren en het woord oliekoek verdween uit ons taalgebruik.

Enkele leuke weetjes over de oliebol

Dat oliebollen heerlijk smeuïg zijn en een oeroude Nederlandse traditie is dat weet iedereen. Maar wat valt er nog meer te weten over die aantrekkelijke Oudejaarssnack?

  • Als je aan je lijn denkt, is een oliebol niet het eerste waar je naar zult grijpen. Toch bevat een oliebol minder calorieën dan je zou verwachten.
  • Iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per jaar.
  • Ook buiten Nederland wordt de oliebol gewaardeerd, al heet hij anders en is het een andere variant.
  • Overgebleven oliebollen zijn na een tijdje niet meer zo lekker om te eten, omdat ze taai worden. Stop ze een paar minuutjes in de airfryer en ze zijn weer heerlijk om te eten.
  • Er worden oliebollen gemaakt zonder melk- of eiproducten voor mensen die een lactosevrij dieet volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *