Bouw

Alles wat je moet weten over een boom kappen

161 boom omzagen

Als je boom te groot wordt of als deze ziek is dan moet hij gekapt worden. Een Boom omzagen is geen eenvoudig klusje. Hoe groter je boom is, hoe gevaarlijk het is om dit zelf te doen. Als je geen ervaring hierin hebt is het slim om dit uit te besteden. Daarnaast dien je een kapvergunning aan te vragen en wat doe je uiteindelijk met al dat hout? In dit artikel gaan we hierop in.

Een boom zelf omzagen of dit uitbesteden

Voor het kappen van de boom zal je op een ladder moeten werken met een motorzaag. Bij een grote boom is dit niet eenvoudig. Je zal in de hoogte moeten werken en dikke takken moeten doorzagen. Een boom wordt van boven naar beneden in stukken gezaagd, om zo omgevingsschade te voorkomen. Een professioneel bedrijf kan je hiermee helpen. Een boom kan alleen van onderen afgezaagd worden als hier voldoende ruimte voor is en dit is meestal niet het geval binnen de bebouwde kom.

Kapvergunning en aanvullende voorwaarden

Je zal een kapvergunning bij de gemeente moeten aanvragen voordat je begint met het omzagen van je boom. Het is niet belangrijk of de boom op je eigen grond staat of publieke grond. De naam van de vergunning is ‘omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand’. De gemeente kan je uitleggen welke voorwaarden er zijn om een boom te kappen. Het duurt ongeveer drie maanden voordat je toestemming ontvangt van de gemeente. Haal de boom niet in de tussentijd weg, aangezien er strenge controles zijn op het illegaal kappen van bomen. De boetes kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Als je je vergunning hebt ontvangen betekent dit nog niet dat je altijd direct je boom kan omzagen. Er gelden aanvullende voorwaarden tijdens het broedseizoen. Gedurende deze periode bouwen vogels nesten, leggen eieren en broeden ze deze uit. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. Je moet de boom inspecteren voordat je besluit deze te gaan kappen. Als er geen nest inzit mag hij gewoon gekapt worden. Ook kunnen er nesten in de omgeving zijn, let hier ook op. Je zal deze verstoren door het lawaai als je een boom omkapt en dit is uiteraard niet goed voor de vogelpopulatie.

Kosten van een boom kappen

De kosten hangen af van het formaat van de boom, het verwerken van restafval en het verwijderen van de boomstronk. Of misschien heb je een mooie boom en wil je hier graag een meubelstuk van laten maken. Sommige designers zoals Wilfred Kalf helpen je met het omzagen van de boom op een goede manier zodat deze verwerkt kan worden tot een mooi onderdeel van je interieur. Ook kan je ervoor kiezen om het hout te houden voor brandhout bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *